Saturday, December 4, 2010

Persidangan Agung Bersama PPKP/CPW, PPKP/CI Dan PPRPD 2010/2011

Majlis Perasmian persidanagn tiga persatuan PDRM oleh YDH IG
Tan Sri Haji Ismail Bin Haji Omar

Bro Tj'Din dan perwakilan PPRPD Briged Sabah PGA / Kontinjen Sabah
bergambar bersama Presiden PPRPD Pusat SI Jamal


Apa khabar skuad? Mengucapkan Salam Sejahtera buat semua teman skuad.. tidak kira dimana berada dan dalam apa situasi sekali pun... Selamat bertugas..... selamat bercuti... Semoga selamat dalam kehidupan sebagai warga PDRM.

Apa khabar skuad? Pada kali ini akan mencoretkan serba ringkas rumusan dan pencapaian Persidangan Agung Bersama PPKP/CW, PPKP/CI dan PPRPD Sessi 2010/2011 di KL International Hotel pada 22-24/11/2010.

Persidangan Agung Bersama PPKP/CW, PPKP/CI dan PPRPD Sessi 2010/2011 ini telah dirasmikan oleh YDH IG Tan Sri Haji Ismail Bin Haji Omar. Semasa Majlis Perasmian YDH IG telah menyampaikan amanat kepada seluruh warga PDRM. YDH IG merakamkan ucapan terima kasih dan amat berbanggga dengan komitmen, sokongan dan kerjasama serta taat setia yang telah ditunjukkan oleh semua peringkat pegawai kanan dan pegawai pangkat rendah.

Beliau mengharapkan seluruh anggota PDRM berpandangan jauh dan sentiasa berusaha mempertingkatkan komitmen dan berkhidmat dengan lebih cemerlang, melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan serta elakkan sikap mementing diri sendiri dan hendaklah mengutamakan kepentingan masyarakat. YDH IG juga mengharapkan konsep 4P ( Protective, Perfomance and Outcome Oriented, Proactive dan People Orreinted ) yang dipekenalkan oleh pucuk pimpinan dapat difahami dan dilaksanakan oleh semua peringkat anggota PDRM.

Antara lain YDH IG juga mengharapkan semua peringkat warga PDRM dapat melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan profesional dan berpengetahuan, sentiasa memupuk semangat kerjasama berpasukan (Teamwork), kepimpinan melalui tauladan serta menghapuskan budaya tikam menikam didalam pasukan.

Pada dasarnya YDH IG telah bersetuju dengan cadangan dari Presiden PPRPD Pusat SI Jamal agar semua warga PDRM membuat sumbangan melalui potongan gaji RM 2.00 bagi membantu pegawai / anggota di Kontinjen Kedah dan Perlis yang terlibat dengan bencana banjir baru-baru ini untuk meringankan beban atas kerosakan harta benda.

Pertama kalinya YDH IG telah mengambil pendekatan berbeza dengan mengadakan Majlis Dialog Tertutup dengan semua perwakilan PPRPD. Antara isu yang di bangkitkan dan ke pengetahuan YDH IG adalah melaksanakan Gerakan Perang Saraf ( GPS ) bagi memberi kefahaman kepada semua lapisan anggota mengenai hala tuju PDRM serta merangsangkan semangat kerja berpasukan dan dapat membentuk semangat sayangkan kerjaya. Mencadangkan pasukan membekalkan songkok sebagai 'Store Item' secara individu kepada semua anggota PDRM selaras dengan kehendak pucuk pimpinan, 'PDRM mendekati masyarakat dengan aktiviti keagamaan'.

Antara isu lain yang di bawa kepengetahuan YDH IG, Menyelaraskan kadar bayaran makan tugas NKRA disemua Kontinjen terlibat, Keperluan baju Vest dan motorsikal untuk tugas rondaan, Perbezaan kadar elaun lojing / harian PGA dengan anggota Tugas Am bedasarkan Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.12 Tahun 1974 dapat dibuat kajian supaya pekeliling tersebut dapat dipinda atau dibatalkan. YDG IG telah memberi jaminan akan membuat perubahan dalam PDRM serta mendengar dan mengambil tindakan atas semua saranan dan pandangan semua peringkat. Beliau juga bersedia mengadakan perjumpaan dengan PPRPD bagi membincangkan masalah dan isu semasa, beliau sendiri mahukan Presiden PPRPD Pusat mengadakan perjumpaan dengan beliau sekali dalam sebulan.

Antara isu dan usul dalam persidangan PPRPD ialah, menghidupkan budaya kerja murni oleh PDRM, Menyalurkan bantuan / sumbanagan KKSPDRM secara terus kepada IPD / Batalion / Cawangan, Menubuhkan Universiti PDRM, Penolakan pengambilan bekas anggota tentera untuk diambil berkhidmat dalam PDRM dan Sejarah perjuangan PDRM sebagai mata pelajaran untuk pelatih konstabel di semua PULAPOL. Semua perkara yang dibahaskan akan diputuskan ole barisan Exco PPRPD.

P/S: Apa khabar skuad? Memohon maaf atas kelewatan maklumat... Ini adalah sekadar sebahagian dari maklumat yang dapat kita kongsi bersama.

No comments:

Post a Comment