Sunday, November 6, 2011

Hari Raya Haji


Apa khabar skuad? Sempena dengan kedatangan Aidiladha pada tahun ini, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua. Semoga kita semua mendapat berkat dan makfirah daripada hari yang mulia ini.


Aidiladha adalah merupakan perayaan yang istimewa kepada umat Islam kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.


Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah. Pensyariatan ibadah korban mempunyai falsafahnya yang tersendiri iaitu bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT melalui ibadah tersebut. Islam sentiasa menganjurkan umatnya untuk berkorban ke jalan Allah tanpa mengira waktu senang atau susahnya. Seseorang itu mestilah sentiasa bersiap sedia untuk berkorban dengan seluruh dirinya dan jiwa raganya sepertimana firman Allah yang bermaksud :


“Berjuanglah kamu dengan harta dan dirimu (jiwa raga ) kejalan Allah, itu yang paling baik untuk kamu kalau kamu mengetahui”

( al-Taubah: 41).


Allah SWT memerintahkan kepada kita untuk berjihad kepadaNya melalui dua cara iaitu melalui diri dan juga melalui harta. Saranan untuk bekorban adalah untuk mengikis sifat bakhil dan kedekut yang ada pada jiwa seseorang dan melatihnya supaya ikhlas dalam melakukan sesuatu ibadah.


Pada saat ini juga para jemaah Haji Malaysia termasuk YAB Perdana Menteri Malaysia telah berada di padang Arafah untuk mengerjakan ibadah Wukuf. Semoga YAB Perdana Menteri dan semua jemaah Haji Malaysia dapat melakukan Ibadah tersebut dengan sempurna dan dilindungi oleh Allah SWT hendaknya. Sungguh bertuah sekali mereka yang kini menjadi tetamu Allah SWT.


p.s – kita bila lagi skuad?

No comments:

Post a Comment