Saturday, July 21, 2012

Ahlan Ya Ramadhan!"Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa
Al-Baqarah - 183

Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Qur'an, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk, dan perbezaan (antara yang benar dan yang salah). Oleh itu, sesiapa di antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan maka hendaklah ia berpuasa dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir (lalu ia berbuka) maka (wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkannya itu pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya, dan supaya kamu bersyukur.
Al-Baqarah - 185

Ramadhan sekali lagi menjenguk kita. Alhamdulillah! Segala puji dan syukur bagi Allah SWT kerana sekali lagi kita diberi peluang untuk menyambut Ramadhan Al Mubarak pada tahun ini. Rebut dan manfaatkanlah peluang yang diberi ini dengan sebaiknya. Semoga kita semua mendapat kebaikan dan maghfirat Allah SWT di bulan yang penuh dengan keberkatan ini.

Apa Khabar Skuad? mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada semua rakan skuad dan para pengunjung blog ini.

No comments:

Post a Comment