Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Powered by Blogger

Friday, November 27, 2009

Salam Aidil Adha


Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia bagi menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, yang merupakan rukun Islam kelima yang terakhir bagi mereka yang mampu, dan menandakan bermulanya ibadat korban untuk dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin.


Aidil Adha jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana antara peristiwa yang berlaku pada tarikh tersebut adalah peristiwa Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, iaitu di luar bandar Mekah.


Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.


Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam tempoh empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Solat sunat Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.


Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.


Sempena hari yang mulia ini, Apa Khabar Skuad? mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada teman-teman skuad yang beragama Islam. Dengan doa dan harapan semoga Allah SWT sentiasa memberi hidayah dan memberkati perjalanan hidup kita.


No comments:

Post a Comment